Masszázs és a gyermek fejlődése

A gyermekek idegrendszeri érettségét nagymértékben befolyásolja az első egy év mozgásfejlődése is. Ezért nagyon fontos a BBMM babamasszázs tudatos használata, amely mostmár online otthonról is tanulható.

A babamasszázs tudatos használata segít a két agyféltekének az összehangolásában. Ez elengedhetetlenül szükséges a testrészek és az érzékszervek összehangolódásában. Ezt nagy mértékben meghatározza, hogy volt e keresztezett kúszás és mászás kisbaba korában.

A testséma kialakulása, a testrészek megismerése elengedhetetlenül szükséges az „énkép” megszületéséhez. A testrészekkel való ismerkedés során a térirányok is bekapcsolódnak a megismerés folyamatába.

A születéstől 6 éves korig az értelmi és a mozgásfejlődés közvetlenül kiegészítik egymást.

Ha kimaradtak a keresztezett mozgások akkor sajnos ennek az ovodás és iskolás korában is igazoltan hátrányai lesznek. Az érzekszervi koordináció sokkal nehezebb lesz a számára, de egyik része. ű

Sajnos anatómia problémák is lehetnek.

A gerinc egészséges statikai görbületének a kialakulását a mászás segíti. Ha ez kimarad akkor testartás problémák lesznek, melyeket megfelően végzett tornával és az, azt segítő masszázzsal lehet pótólni.

A gyermek masszázzsal a kisgyermekek testtudatának kialakulását is segíthetjük, amely nagy jelentőséggel bír. Sokkal jobban tudnak a mai világ kihívásainak megfelelni. 

Soha nem késő elkezdeni és pótolni, mert a masszázs és a tudatosan végzett mozgásgyakorlatokkal remek eredményeket lehet elérni.

Vigyázni kell azonban, hogy ne túlterhelyük a pótlással a gyermeket, hanem megfelő pihenése is legyen, ami az idegrendszer fejlődésének feltétlenűl szükséges. A kulcsszó az egyensúly.

Ma a gyermekeinket sokkal több inger és információ érint meg. A lényeg, hogy őrizzük meg az egyensúlyt és ne terheljük túl az idegrendszerüket. Ezért annyira fontos, hogy teremtsük meg az ellazulást és a pihenés lehetőségét is.

A masszázs és az érintés megtanítja lazítani is!

A holisztikus gondolkodásmód arra is vonatkozik, hogy a gyermekkori mozgásfejlődésben nem különböztetünk meg fontos vagy kevésbé fontos szakaszokat. A fejlődés folyamatos.

A masszázs mindig az aktuális érettséghez alkalmazkodó legyen, és tanítsuk meg arra, hogy az érintés örömet okoz, kellemes érzés is lehet.